Eten en drinken in Italië

Eten en drinken is een zeer belangrijk onderdeel in het dagelijkse leven in Italië. Ook is de Italiaanse keuken één van de oudste keukens ter wereld. De keuken is afgeleid van de oude Romeinse en Griekse gastronomische tradities. Sommige gerechten, zoals polenta, verschillen vandaag de dag weinig als duizenden jaren geleden. Germaanse invallen zijn van invloed geweest op de Romeinse gerechten en gewoonten. Maar ook de renaissance zorgde voor nog meer smaak en verfijning in de gerechten. Marco Polo en andere Italiaanse reizigers maakten reizen naar het verre oosten en brachten allerlei nieuwe specerijen en exotische vruchten mee naar huis. Volgens velen is pasta een afgeleide van de Aziatische noodles en is dit idee door Italiaanse koopmannen geïntroduceerd.

De Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken betreft de kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Het gebruik van verse ingrediënten is van groot belang. Daarnaast heeft elk gebied zijn eigen specialiteiten.
Immers over de hele wereld is de Italiaanse eten en gerechten bekend. Vaak wordt het geïmiteerd. Pizzeria’s vindt je overal, bovendien staat in veel huishoudens pasta op het menu.

Pellegrino Artusi met zijn bekende kookboek La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene is de grondlegger van de hedendaagse Italiaanse keuken. In dit werk heeft hij geprobeerd de Italiaanse keuken samen te vatten en nieuw leven in te blazen. Onder andere door het gebruik van traditionele ingrediënten. Artusi had de opvatting dat zelfs een arm Italië het plezier van goed eten kon ondervinden. Hij is beïnvloed door de filosofie van de cucina povera. Vrij vertaald betekent dit “arme mensen keuken”.

Ten slotte is een hedendaags standaardwerk over de Italiaanse keuken de Zilveren Lepel.

Ijs uit Italië is niet te versmaden. Vers gemaakt op een zomerse dag? Een engel streelt je tong.

Koffie

Koffie is een belangrijke drank in Italie

De vraag naar snellere bereidingen van koffie werd groter. Daarom bedenken in 1822 Louis Bernard Rabaut en Edward Loysel een methode. De koffie wordt met heet water door middel van stoomdruk door de koffie gefilterd. De stoomdruk ontstaat door het water in het kookvat op hoge temperatuur te brengen. Rond 1900 werd in Italië variaties op deze zetmethode uitgevonden, waardoor het mogelijk is om koffie per kop te maken. ‘Expres’ voor één persoon gemaakt. Kortom, de naam ‘Espresso’ is geboren. Luigi Bezzera heeft in 1901 de eerste compacte espressomachine vastgelegd. Deze ‘Ideale’ was geschikt voor elke gewone drinkgelegenheid. Water én stoom worden door middel van 1,5 bar door de gemalen koffie gedrukt. Dit hete water had wel een nadeel; het verbrandde de fijngemalen koffie en gaf de koffie zo een bijzonder bittere smaak. Daarom werd er ruim suiker aan toegevoegd. Hoewel de huidige espresso’s gezet worden onder perfecte omstandigheden, drinken de Italianen nog steeds deze met veel suiker. Vaak zie je Italianen het liefst staand aan de bar in de vroege ochtend een espresso nuttigen. De start van een nieuwe werkdag kan niet beter beginnen.

Wijn

Een heerlijke wijn uit Italie is niet te versmaden

Italië is een van de belangrijkste wijn producerende en -exporterende landen van de wereld. Met een productie van ongeveer 53 miljoen hectoliter wijn per jaar is Italië één van de allergrootste ter wereld.
De productie van wijn gebeurd in ieder deel van het land. Daardoor valt de indeling in wijnregio’s van Italië samen met de regio’s. Om deze reden kun diverse wijnregio’s onderscheiden. Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd is afkomstig uit Italië. Waarbij 30% van alle Europese wijnen uit Italië komt. Desondanks drinken de Nederlands slechts 8% Italiaanse wijn. Omdat Italië verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio’s. Het land kent een grote verscheidenheid aan druivenrassen. De belangrijkste, de sangiovese, heeft met 71.000 hectare nog steeds een aandeel van minder dan 10% van het totaal. Daarom is het zo lekker om een heerlijke Italiaanse wijn te drinken wanneer je een Italiaans gerecht aan het eten bent.

“Una cena senza vino e come un giorno senza sole.”