Chiesa

Eten en drinken


"Una cena senza vino e come un giorno senza sole."

De Italiaanse keuken is één van de oudste keukens ter wereld. De keuken is afgeleid van de oude Romeinse en Griekse gastronomische tradities. Sommige gerechten, zoals polenta, worden vandaag de dag precies hetzelfde bereid als duizenden jaren geleden. Germaanse invallen hadden invloed op de Romeinse gerechten en gewoonten en de renaissance zorgde voor nog meer smaak en verfijning in de gerechten. Marco Polo en andere Italiaanse reizigers maakten reizen naar het verre oosten en brachten allerlei nieuwe specerijen en exotische vruchten mee naar huis. Volgens velen is pasta een afgeleide van de Aziatische noodles en werd dit idee door Italiaanse koopmannen geïntroduceerd.

Italiaanse Keuken

De Italiaanse keuken omvat de kookkunst van het Italiaanse schiereiland. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten. De Italiaanse keuken is in vele landen bekend, en wordt wijd geïmiteerd. Internationaal vindt men pizzeria's en in veel huishoudens worden er op de Italiaanse keuken gebaseerde pastagerechten gemaakt. De basis voor de hedendaagse Italiaanse keuken werd gelegd door Pellegrino Artusi in zijn bekende kookboek La Scienza in cucina e l'Arte di mangiar bene. In dit werk probeerde hij de Italiaanse keuken samen te vatten en nieuw leven in te blazen, onder andere door het gebruik van traditionele ingrediënten. Artusi had de opvatting dat zelfs een arm Italië het plezier van goed eten kon ondervinden. Hierin werd hij beïnvloed door de filosofie van de cucina povera. Vrij vertaald betekent dit "armeluis keuken". Deze kookstijl is gericht op het volledig gebruik van ingrediënten en staat aan de basis van de Italiaanse keuken. Een hedendaags standaardwerk over de Italiaanse keuken is de Zilveren Lepel.


Koffie

Door de grote vraag naar snellere bereidingen werd in 1822 door Louis Bernard Rabaut en later Edward Loysel een methode bedacht voor de productie van grote hoeveelheden koffie waarbij heet water door middel van stoomdruk door het koffiemaalsel werd gefilterd. De stoomdruk werd verkregen door het water in het kookvat op hoge temperatuur te brengen. Rond 1900 werden in Italië variaties op deze zetmethode bedacht waardoor bereidingen per kop mogelijk werden - 'expres' voor één persoon gemaakt. De naam 'Espresso' was geboren. De etymologie van het woord is onderwerp van discussie. Voor de hand ligt een afleiding van voltooid deelwoord het van Latijnse werkwoord exprimere, uitpersen, uitknijpen, namelijk expressus; anderen zeggen (espresso: Italiaans voor 'uitdrukkelijk' of letterlijk: onder druk, es presso). Luigi Bezzera patenteerde in 1901 de eerste compacte espressomachine 'Ideale' geschikt voor elke gewone drinkgelegenheid. Water én stoom werden onder 1,5 bar door de gemalen koffie gedrukt. Dit hete water had wel een nadeel; het verbrandde de fijngemalen koffie en gaf de koffie zo een bijzonder bittere smaak. Om dit op te heffen werd er ruim suiker aan toegevoegd. Hoewel de huidige espresso's gezet worden onder perfecte omstandigheden met betere melanges, drinken de Italianen nog steeds deze espresso's met veel suiker, het liefst staand aan de bar in de vroege ochtend. De start van een nieuwe werkdag kan niet beter beginnen.

Wijnig.nl - De mooiste wijnen voor de beste prijs!

Wijn

Italië is een van de belangrijkste wijnproducerende en -exporterende landen van de wereld. Met een productie van ongeveer 53 miljoen hectoliter wijn per jaar is Italië één van de allergrootste wijnproducerende landen ter wereld. In ieder deel van het land wordt wijn geproduceerd. Daardoor kan de indeling in wijnregio's van Italië samenvallen met de normale indeling in regio's van het land. Hierom worden er diverse wijnregio's onderscheiden, die op hun beurt ook weer in kleinere regio's zijn opgedeeld. Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans. Doordat het land verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio's. Het land kent een grote verscheidenheid aan druivenrassen. De belangrijkste, de sangiovese, heeft met 71.000 hectare nog steeds een aandeel van minder dan 10% van het totaal.

 • Cucina Maria

  Cucina Marina

  De passie voor de Italiaanse keuken is bij Maria ontstaan na jarenlang wonen en werken in Italië. Traditionele recepten van buren, collega's en plaatselijke restaurants werden uitgeprobeerd en opgetekend. Omdat de Italianen trots zijn op hun keuken deelden ze hun recepten graag. Altijd alles vers, eten wat het seizoen en de streek je bieden, een heerlijk fles lokale wijn erbij en erover praten alsof eten het belangrijkste in je leven is.Koop het boek

 • Zilveren Lepel

  de Zilveren Lepel

  Zeg je Italiaans koken, dan zeg je De Zilveren Lepel. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Maar dit standaardwerk wordt ook steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks ook in het noordelijker deel van Europa echt Italiaans kunnen koken.De nieuwe editie van De Zilveren Lepel telt bijna 1.500 pagina's, met meer dan 2.000 authentieke recepten en 400 nieuwe foto's. uiteraard nog steeds met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, gang, Italiaanse en Nederlandse receptnaam.
  Koop hier je Zilveren Lepel

 • Sicilie Kookboek

  Sicilie

  Ontdek de unieke keuken van Sicilië. Door de eeuwen heen hebben o.a. de Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Noormannen hun stempel op de Siciliaanse keuken gedrukt en dat proef je terug: exotisch, kruidig en inventief. In combinatie met de enorme variëteit aan vis uit de Middellandse Zee en de producten van het eiland zelf - kaas, citrusvruchten, wijn, olijfolie en zout - is de keuken van Sicilië een ware verrassing die je moet hebben geproefd.
  Dit boek te koop bij BOL

 • Verrukkelijk Rome

  Verrukkelijk Rome

  La dolce vita in een kookboek: de in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma's recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is.
  Koop het boek bij Bol punt com

 • Koffie

  Italiaanse Koffie

  De lekkerste koffie drink je in Italie. Er is geen land waar ze weten hoe een espresso of een capuccino gemaakt moet worden. Daarbij horen natuurlijk de beste bonen die de beste koffie maken
  Hier verkrijgbaar

 • Vino

  Italiaanse Wijn

  Italië is een fantastisch wijnland, met een enorme verscheidenheid aan wijnstreken en druivenrassen. Zo gevarieerd als de Italiaanse wijnen zijn, zo divers zijn ook de verschillen in bodem en klimaat. Heet en droog in de hak van de laars, fris en met voldoende neerslag in het noordoosten. In Italië komen ruim 2000 verschillende druivenrassen voor. Krachtige Barolo’s van het druivenras nebbiolo uit het noorden, mooie elegante Chianti’s van sangiovese uit Toscane; frisse witte Pinot Gris uit Alto Adige en bloemige Vernaccia’s uit San Gimignano. Iedere streek heeft wel zijn eigen druivenrassen.
  Italiaans rode wijn of de heerlijkste witte wijn

 • Pasta

  Pasta van Stefano

  Chef-kok Stefano Cavallari van de keten Spaghetteria Pasta-bar (onder andere in Amsterdam) heeft 61 pastarecepten die zijn oma hem leerde bereiden, opgenomen in dit kookboek. Het bevat, naast een algemene inleiding, uitleg over soorten pasta en hun gebruik, en een basisbereiding om zelf pasta te maken, de volgende hoofdstukken: Vegapasta (lekker veel keuzes), Vispasta, en Vleespasta. Tot besluit een register. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een inleiding waarin de chef-kok vertelt over zijn jeugdherinneringen. De recepten zijn eetlustopwekkend en variëren van simpel te bereiden tot iets ingewikkelder om te maken. Aantal personen wordt aangegeven alsmede de ingrediënten, de bereidingstijd en een korte inleiding. Geen voedingswaarden. De begeleidende foto's (aflopend) laten het eindresultaat zien. Een inspirerend pastakookboek.
  HET pastaboek

 • Pasta

  Primo Piatto

  Ondanks de Italiaanse titel en auteursnamen is dit een oorspronkelijk Nederlandse publicatie die gelijktijdig in het Engels is uitgebracht. Kok D'Apice en fotograaf Paone hebben een prachtig boek gemaakt over de techniek van het maken van verse pasta en bereiden van verse en gedroogde pasta volgens het Italiaanse menu waarin pasta een voorgerecht (primo piatto) is. Er zijn drie afdelingen. De basisrecepten voor verse pasta en sauzen bevatten ook enkele glutenvrije recepten. De hoofdmoot bestaat uit Italiaanse klassiekers; tot slot tillen tien internationale chefkoks en auteurs pastagerechten naar de haute cuisine. De uitleg is goed en de gefotografeerde gerechten komen prachtig tot hun recht op het serviesgoed van de Belgische Studio Pieter Stockman. De inhoudsopgave dient ook als register voor de recepten. Ooit waren basiskookboeken simpele gebruiksboeken, maar dit is een boek om zuinig op te zijn. Al is het maar om de stralend witte omslag te beschermen.
  Primo Piatto

 • Koken met Sofia

  Koken met Sofia

  Kookboek met Italiaanse recepten, oorspronkelijk geschreven in 1971 door actrice Sophia (toen nog Sofia) Loren. Met recepten, anekdotes en kleurenfoto's van Sophia. Ze schreef het kookboek tijdens een verplichte rustpauze in haar carrière toen ze zwanger was. De volgende hoofdstukken passeren de revue: Antipasti – feestelijke hapjes, Pasta, Zelfgemaakte pasta, Rijst, Soepen, Pizza's, Mais, Vis, Vlees, Wild en gevogelte, Eieren en groenten, en Desserts en Zoetigheden. Tussendoor teksthoofdstukken over onder meer aandacht voor de gast, authenticiteit en fantasie, etiquette en roken, etentjes met veel gasten, wijnen, de onvergetelijke smaak en manlief achter het fornuis. De recepten worden onder de ingrediëntenopsomming beschreven, met daaraan toegevoegd: bereidingstijd, aantal eters en graad van moeilijkheid. Geen voedingswaarden. Met register en een inleiding van Sophia bij deze nieuwe editie. Een leuk kookboek met een seventies sfeer.
  Koken met Sofia Loren

Over Vendicari

Een kleinschalig initiatief waarin ik mijn persoonlijke ervaringen zal delen met het werelwijde web. Omdat Italie een mooi land is voor vakantie, om te leven en om van te genieten. Het eten, de mensen, de koffie en de wijn. Maar vooral het klimaat.

Allora

De informatie op Vendicari is verre van compleet. Ik zal de eerste zijn om dat zeggen. De info op deze site zijn een persoonlijke visie, gevoel en gedachten. Aanvullingen zijn van harte welkom. Heeft u een onderwerp waarvan u vindt dat dit op deze site ook thuishoort: mail!

Contact