Italiaanse Literatuur

De Italiaanse literatuur onstond ongeveer in de 12de eeuw. Dat is wat laat in vergelijking met andere Romaanse talen. Het lang instand houden van het Latijn speelde een grote rol, maar ook het regionalisme en de verscheidenheid aan dialecten hielden de ontwikkeling tegen.
Bekende italiaanse auteurs zijn: Dante Alghieri (Divini Commedia), Boccaccio (Decamarone), Luigi Pirandello en Ludovico Ariosto.

De Italiaanse literatuur kun je grofweg in drie periodes verdelen:
Periode 1:
1910 - 1945 :
- Het modernisme is een periode van onzekerheid en twijfel. Bekende auteurs uit deze periode zijn Pirandello en Italo Svevo.
- Het Ik en de Oorlog. Welke positie neemt iemand in ten opzicht van het fascisme en de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Periode 2:
1945 - 1968
Van neorealisme naar kritisch realisme. De periode van opbouw houdt zich bezig met het leven van de 'gewone' man: de neorealistische stijl.

Periode 3:
1968 - 2000:
De periode na 1968 onderscheidt zich van grote technologische en maatschappelijke veranderingen. Dit is het einde van de individuele poetica en van de visie op het verleden. Ook in de literatuur is er veel ruimte voor vernieuwing. Bekende auteurs zijn onder andere Pasolini, Ammanita en Tabucchi.

Boeken

Niccolo Ammaniti- Ammanita (1966) maakt deel uit van een jonge groep Italiaanse auteurs die een nieuw soort (Italiaanse) literatuur schrijft: ruig, gewelddadig en conventieloos.
- Ik ben niet bang - een magisch realistisch verhaal van de jonge Michele die een grot ontdekt in de buurt van zijn dorp. Hij weet niet of hij dit geheim met iedereen wil of moet delen.

Paolo Giordano(1982), afgestudeerd fysicus
De eenzaamheid van priemgetallen- De bijzondere vriendschap tussen een door een ski-ongeluk getekend meisje en een jongen, wiens zwakbegaafde tweeling-zusje door zijn toedoen verdwenen is.

Sandro Veronesi (1959), schrijver, journalist en essayis.
- Kalme Chaos - Op een ochtend redt Pietro Paladini een vrouw uit zee van de verdrinkingsdood. Thuis slaat het noodlot echter toe. Zijn schuldgevoel en bezorgheid brengen hem tot nieuwe inzichten en ontmoetingen.
- Nauwelijks Geraakt - Veronesi schetst een modern tijdsbeeld in het Rome van nu. Verbeeldt door Blonde Belinda en haar broer Mete. Verspilling, chaos, dansen en hektiek van de grote stad.

- Zeldzame Aarden - In de nieuwste roman van de bekende Italiaanse auteur (1959) speelt Pietro Paladini, de hoofdpersoon uit zijn succesvolle 'Kalme chaos' (2005)*, die na de plotselinge dood van zijn vrouw voor de school van zijn dochter postte en onbedoeld een inspiratie voor anderen werd, opnieuw de hoofdrol. Hier verliest hij van de ene op de andere dag al zijn zekerheden. Zijn kantoor in Rome is verzegeld en zijn compagnon blijkt een oplichter te zijn.

Francesco Pacifico (1977)
- Geschiedenis van mijn puurheid - Geschiedenis van mijn puurheid schetst een portret van het hedendaagse Italië en de menselijke geest, in zijn meest tegenstrijdige en onweerstaanbare facetten. Een nietsontziende roman die diepe indruk zal maken op de lezer.

Silvia Avallone (1984)
- Staal - Anna en Franscesca, beiden 13, groeien op in Piombino. Een belangrijke staal-stad in Italie. Met uitzicht op Elba, waar de rijken zich laven, dromen ook zij van zo'n leven. Maar opgroeien is weerbastig, verwijdering, ontuikende seksualiteit en uitzichtloosheid zijn gevoelig beschreven.
- Marina Belleza - De tweede roman van Avallone is een sociaal bewogen verhaal die een hard beeld geeft van de huidige crisis in Italie. Het is ook de liefdesgeschiedenis van Marina en Andrea die met vallen en opstaan hun dromen proberen te realiseren.

Alessandro Baricco (1958)
- Zijde - In 65 hoofdstukken, die soms maar uit een paar regels bestaan lees je de geschiedenis van een man die in de negentiende eeuw viermaal naar Japan reist om eieren voor de zijdespinnerijen te kopen.

Margaret Mazzantini
- Schittering - Een aangrijpende roman over het zoeken naar identiteit, over schoonheid en schaamte, over zoeken naar de kern van je bestaan en anders durven zijn – en daarin de echte schittering van het leven ontdekken.
- Ter Wereld Gekomen - Gemma neemt haar zestienjarige zoon mee naar Sarajevo. Op zoek naar zijn vader Diego, die hij nog nooit gezien heeft. In het Sarajevo van de jaren negentig, een verscheurde stad, komen onbeantwoorde vragen weer boven.

Sandrone Dazieri
- Dood de Vader - In de buitenwijken van Rome verdwijnt een kind en wordt zijn moeder dood gevonden. Een omvangrijke roman die de lezer alle 560 pagina’s lang op het puntje van de stoel laat zitten met originele en intrigerende personages, verrassende wendingen, psychologische diepgang en een knap opgebouwd plot met een verrassende ontknoping. 

Nicola Lagioia
- De wreedheid - Een jonge vrouw wordt dood gevonden in een parkeergarage. Het blijkt de dochter van een invloedrijke aannemer te zijn. Iedereen beweert dat het zelfmoord is, maar is dat wel het geval? Lagioia (1973) beschrijft in beeldende en suggestieve stijl het drama dat het gezin overkomt. Het verhaal speelt zich af in Bari, het warme deel van Zuid-Italie. De wreedheid won in 2015 de prestigeuze Premio Strega. Boeiende personages, eigentijdse thematiek.

Elena Ferrante
- De Napolitaanse Romans -
Ferrante beschrijft de Napolitaanse Jaren in 4 schitterende boeken. Het leven van Lila en Elena leest als een spannend boek, maar ook als een historisch document over het leven in Napels, de politieke chaos in de jaren 60, 70 en 80 in Italie. Het beschrijft de jeugdjaren van Lila en Elena, twee hartsvriendinnen die elkaar aantrekken, afstoten, ruzie maken. Het vierluik bestaat uit: De Geniale Vriendin - De Nieuwe Achternaam - Wie Vlucht En Wie Blijft om te eindigen met Het Verhaal Van Het Verloren Kind. Een aanrader.

Leer Italiaans bij het NHA

 

Schrijven over Italie

Italie Blog van Jenny Theirlynck

Italie volgens Myrthe Claus

Zuid Italie volgens Sandrina


Capitool reisgids Italie - De Capitool Reisgidsen bevatten heel veel foto's, illustraties en kaarten. Opengewerkte tekeningen en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Wonen en kopen in Italie - de juridische en fiscale vraagbaak voor Nederlanders, die zich in Italie willen vestigen en/of in Italie onroerend goed willen kopen.

Cultuur Bewust! Italie - De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in het land van bestemming. Anders dan in de gebruikelijke reisgidsen wordt de lezer in deze reeks bijgespijkerd op het gebied van omgangsvormen, normen en waarden, hoe zich te gedragen en wat verwacht mag worden op zakelijk en sociaal gebied. Het zijn beknopte zakformaatgidsen met interessante wetenswaardigheden over het dagelijks leven.

Heeft u als bezoeker een tip welke op deze site niet mag ontbreken dan kunt u deze mailen naar uffici[at]vendicari.nl