ChiesaItaliaanse Literatuur


De Italiaanse literatuur onstond ongeveer in de 12de eeuw. Dat is wat laat in vergelijking met andere Romaanse talen. Het lang instand houden van het Latijn speelde een grote rol, maar ook het regionalisme en de verscheidenheid aan dialecten hielden de ontwikkeling tegen. Bekende italiaanse auteurs zijn: Dante Alghieri (Divini Commedia), Boccaccio (Decamarone), Luigi Pirandello en Ludovico Ariosto.

De Italiaanse literatuur kun je grofweg in drie periodes verdelen: Periode 1: 1910 - 1945 : - Het modernisme is een periode van onzekerheid en twijfel. Bekende auteurs uit deze periode zijn Pirandello en Italo Svevo. - Het Ik en de Oorlog. Welke positie neemt iemand in ten opzicht van het fascisme en de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Periode 2: 1945 - 1968 Van neorealisme naar kritisch realisme. De periode van opbouw houdt zich bezig met het leven van de 'gewone' man: de neorealistische stijl.

Periode 3: 1968 - 2000: De periode na 1968 onderscheidt zich van grote technologische en maatschappelijke veranderingen. Dit is het einde van de individuele poetica en van de visie op het verleden. Ook in de literatuur is er veel ruimte voor vernieuwing. Bekende auteurs zijn onder andere Pasolini, Ammanita en Tabucchi.

Leer Italiaans bij het NHA

 • Niccolo Ammaniti

  Niccolo Ammaniti

  Ammanita (1966) maakt deel uit van een jonge groep Italiaanse auteurs die een nieuw soort (Italiaanse) literatuur schrijft: ruig, gewelddadig en conventieloos. "Ik Ben Niet Bang" is zijn bekendste boek. Maar zijn oeuvre beslaat ongeveer 9 romans. Niccolo Ammaniti

 • Silvia Avallone

  Silvia Avallone

  Silvia Avallone is een jonge Italiaanse schrijfster, woonachtig in Piombino. Met haar debuut roman 'Staal' brak ze door in het internationale circuit. Haar realistische beeld van het harde leven in Italie sprak velen aan. Ook haar tweede roman 'Marina Belezza' is een sociaal bewogen roman met een genadeloos beeld over de huidige crisis in Italie.
  Haar boeken bij BOL

 • De Geniale Vriendin

  Elena Ferrante

  Haar eerste roman "L'Amore Moleste" (Kwellende Liefde) verscheen in 1992 en sindsdien is zij een fenomeen. Dat ze schrijft onder een pseudoniem en dat ze niet meewerkt aan publiciteit maakt de mythe vorming compleet. Met haar 4-luik "De Napolitaanse Roman" is haar naam definitief gevestigd. De vier romans beschrijven de 4 levensfasen van Elena en Lila vanaf de jaren 1950. Het verhaal wordt verteld door de 60 jarige Elena die terugkijkt op haar leven en haar vriendschap met Lila.
  Het vierluik hier te koop

 • Verrukkelijk Rome

  Verrukkelijk Rome

  La dolce vita in een kookboek: de in Rome geboren en getogen Eleonora Galasso neemt je mee naar haar keuken: van oma's recepten tot en met moderne, hedendaagse gerechten. Maak kennis met de eetcultuur van Rome en breidt je Italiaanse kookrepertoire uit met deze bijzondere keuken: een keuken die juist door zijn eenvoud zeer aantrekkelijk is.
  Koop het boek bij Bol punt com

 • Sandrone Dazieri

  Sandrone Dazieri

  Vlak voor middernacht komt in Rome de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste, meest exclusieve en dure wagon opent, sterft hij bij de aanblik van de verwrongen levenloze lichamen van de veertien passagiers. Welke gruwelijke doodsstrijd moesten zij voeren? De aanslag wordt via een videoboodschap meteen opgeëist door extremisten. Colomba Caselli, de knappe politieagente met haar breekbare ziel, voelt meteen dat dit verhaal niet klopt. Ze roept de hulp in van de hoogbegaafde Dante, dé expert in menselijk gedrag die door een mist van leugens heen kan kijken. Colomba had gelijk: de aanval kwam niet van extremisten. Maar van wie dan wel en waarom kozen de daders voor zo'n huiveringwekkende methode? En wie is die mysterieuze, vrouwelijke figuur, die nergens sporen achterlaat, behalve een naam: Giltiné, de Litouwse engel van de doden, even mooi als fataal... Na Dood de Vader, dat overal met vijf sterren is ontvangen, is Dood de Engel de overtreffende trap in intelligente spanning.
  Hier verkrijgbaar

 • Luca D'Andrea

  Luca D'Andrea

  Winter, 1974. Marlene is getrouwd met ex-nazi Herr Wegener, de meest gevreesde crimineel van Zuid-Tirol. Wanneer ze ontdekt dat ze zwanger van hem is, besluit Marlene te verdwijnen in een poging haar kind te beschermen en een betere toekomst te kunnen geven. Tijdens haar tocht wordt ze aangereden en wordt Marlene gered door een mysterieuze man, Simon, die op een boerderij midden in de bergen woont. Maar wanneer Wegener ontdekt dat zijn vrouw gevlucht is, stuurt hij een huurmoordenaar op haar af... Waar zijn Marlene en haar ongeboren kind veilig? Welk gevaar wacht op haar in de bergen? Met In de greep van de waanzin reis je af naar het donkerste van de menselijke geest, waarin goed en kwaad op scherp worden gesteld.
  Hier verkrijgbaar

 • Acht Bergen -Paolo Cognetti

  Paolo Cognetti

  Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d'Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
  Hier verkrijgbaar

 • nicola lagioia

  Nicola Lagioia

  In een warme voorjaarsnacht loopt een jonge vrouw midden op de provinciale weg. Ze is naakt en zit onder het bloed. Als ze een paar uur later levenloos bij een parkeergarage wordt gevonden, komt aan het licht wie ze is: Clara Salvemini, de oudste dochter van de invloedrijkste aannemer ter plaatse, die zichzelf wijsmaakt dat hij alles voor zijn kinderen doet maar uiteindelijk alles en iedereen kapotmaakt. Alle betrokkenen zeggen dat het zelfmoord is, maar klopt dat wel? Wat had Clara te maken met de zaken van haar vader? En kan haar band met haar broers en zusje – met name met Michele, de schuwe, labiele, opstandige halfbroer – bij haar dood een beslissende rol hebben gespeeld? Tegen de achtergrond van de rijke buitenwijken in Bari ensceneert Nicola Lagioia met zijn oorspronkelijke beeldentaal het drama van een gezin dat tussen overdaad en ondergang balanceert. Zijn suggestieve stijl zuigt de lezer een labyrint in van emoties, geheimen en onthullingen: een confrontatie met verbijsterende wreedheid.
  Hier verkrijgbaar

 • sandro

  Sandro Veronesi

  Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling - en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta. Hij staat inmiddels algemeen bekend als een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie. In 2020 verscheen zijn laatste meesterwerk "De Kolibrie": Hier volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar.
  Hier verkrijgbaar

Over Vendicari

Een kleinschalig initiatief waarin ik mijn persoonlijke ervaringen zal delen met het werelwijde web. Omdat Italie een mooi land is voor vakantie, om te leven en om van te genieten. Het eten, de mensen, de koffie en de wijn. Maar vooral het klimaat.

Allora

De informatie op Vendicari is verre van compleet. Ik zal de eerste zijn om dat zeggen. De info op deze site zijn een persoonlijke visie, gevoel en gedachten. Aanvullingen zijn van harte welkom. Heeft u een onderwerp waarvan u vindt dat dit op deze site ook thuishoort: mail!

Contact