Literatuur uit Italië

De Italiaanse literatuur onstond ongeveer in de 12de eeuw. Dat is wat laat in vergelijking met andere Romaanse talen. Het lang instand houden van het Latijn speelde een grote rol, maar ook het regionalisme en de verscheidenheid aan dialecten hielden de ontwikkeling tegen.
Bekende italiaanse auteurs zijn: Dante Alghieri (Divini Commedia), Boccaccio (Decamarone), Luigi Pirandello en Ludovico Ariosto.


De Italiaanse literatuur kun je grofweg in drie periodes verdelen:
Periode 1:
1910 – 1945 :

 • Het modernisme is een periode van onzekerheid en twijfel. Bekende auteurs uit deze periode zijn Pirandello en Italo Svevo.
 • Het Ik en de Oorlog. Welke positie neemt iemand in ten opzicht van het fascisme en de Eerste en Tweede Wereldoorlog

  Periode 2:
  1945 – 1968
  Van neorealisme naar kritisch realisme. De periode van opbouw houdt zich bezig met het leven van de ‘gewone’ man: de neorealistische stijl.

  Periode 3:
  1968 – 2000:
  De periode na 1968 onderscheidt zich van grote technologische en maatschappelijke veranderingen. Dit is het einde van de individuele poetica en van de visie op het verleden. Ook in de literatuur is er veel ruimte voor vernieuwing. Bekende auteurs zijn onder andere Pasolini, Ammanita en Tabucchi.

Niccolo Ammaniti


Ammanita (1966) maakt deel uit van een jonge groep Italiaanse auteurs die een nieuw soort (Italiaanse) literatuur schrijft: ruig, gewelddadig en conventieloos. “Ik Ben Niet Bang” is zijn bekendste boek. Maar zijn oeuvre beslaat ongeveer 9 romans.
Koop bij bol.com

Paolo Cognetti


Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
Koop bij bol.com

Silvia Avallone


Silvia Avallone is een jonge Italiaanse schrijfster, woonachtig in Piombino. Met haar debuut roman ‘Staal’ brak ze door in het internationale circuit. Haar realistische beeld van het harde leven in Italie sprak velen aan. Ook haar tweede roman ‘Marina Belezza’ is een sociaal bewogen roman met een genadeloos beeld over de huidige crisis in Italie.
Koop bij bol.com

Elena Ferrante


Haar eerste roman “L’Amore Moleste” (Kwellende Liefde) verscheen in 1992 en sindsdien is zij een fenomeen. Dat ze schrijft onder een pseudoniem en dat ze niet meewerkt aan publiciteit maakt de mythe vorming compleet. Met haar 4-luik “De Napolitaanse Roman” is haar naam definitief gevestigd. De vier romans beschrijven de 4 levensfasen van Elena en Lila vanaf de jaren 1950. Het verhaal wordt verteld door de 60 jarige Elena die terugkijkt op haar leven en haar vriendschap met Lila.
Koop bij bol.com


Wie Italië wil begrijpen, moet Italië in augustus leren begrijpen. Het is een maand zo machtig dat al het andere ervoor moet wijken; de politiek, de maffia, het voetbal, zelfs de kerk. Augustus is de maand waarin puberliefdes opbloeien en twintigers met hun strakke, zoute lijven door de branding flaneren. Het is de maand van de zoete watermeloen en van een bord spaghetti alle vongole in Rimini, Ventimiglia of Pietrasanta; plekken waar de warme wind ’s middags je ’s avonds kunt dansen aan zee.
Volkskrant-correspondent Jarl van der Ploeg, wiens zomers zich al een leven lang in Italië afspelen, legt aan de hand van la bella stagione de Italiaanse volksaard uit. Waarom liggen linkse politici op Toscaanse stranden, terwijl die van rechts juist in Emilia-Romagna zonnen? Waarom drinken Italianen zo weinig tijdens hun strandfeesten en hoezo is de zee altijd leeg tussen een en vier ’s middags? En, zeker niet onbelangrijk, waarom moet je op een Italiaans strand nooit naast een oud vrouwtje zonder smartphone gaan liggen?
Koop bij bol.com

Het zijn de jaren tachtig. De hete zomers in Bari versterken de geuren van romige sauzen, gegrild vlees en verse pasta die uit de ramen komen. Door de kleine steegjes van de oude stad rennen en spelen de kinderen van families uit de buurt. Maria is echter een buitenbeetje en trekt liever op met haar twee oudere broers.
Ze vindt haar uitweg uit de dagelijkse sleur van een groot arm gezin in de vriendschap met Michele, een jongen uit een beruchte criminele familie. Bij elkaar vinden ze voor het eerst een houvast die ze beiden nog niet kenden. Maar vanaf het moment dat de families met elkaar te maken krijgen, lijkt hun groeiende band geen schijn van kans meer te maken.
‘Een fatsoenlijke familie’ is een verhaal over een liefde die, zelfs als ze onmogelijk is, twee jonge mensen weerhoudt van wrok tegen de haatdragende, bedreigende wereld om hen heen. Ontroerend van begin tot eind.
Koop bij bol.com