Literatuur uit Italië

De Italiaanse literatuur onstond ongeveer in de 12de eeuw. Dat is wat laat in vergelijking met andere Romaanse talen. Het lang instand houden van het Latijn speelde een grote rol, maar ook het regionalisme en de verscheidenheid aan dialecten hielden de ontwikkeling tegen.
Bekende italiaanse auteurs zijn: Dante Alghieri (Divini Commedia), Boccaccio (Decamarone), Luigi Pirandello en Ludovico Ariosto.


De Italiaanse literatuur kun je grofweg in drie periodes verdelen:
Periode 1:
1910 – 1945 :

 • Het modernisme is een periode van onzekerheid en twijfel. Bekende auteurs uit deze periode zijn Pirandello en Italo Svevo.
 • Het Ik en de Oorlog. Welke positie neemt iemand in ten opzicht van het fascisme en de Eerste en Tweede Wereldoorlog

  Periode 2:
  1945 – 1968
  Van neorealisme naar kritisch realisme. De periode van opbouw houdt zich bezig met het leven van de ‘gewone’ man: de neorealistische stijl.

  Periode 3:
  1968 – 2000:
  De periode na 1968 onderscheidt zich van grote technologische en maatschappelijke veranderingen. Dit is het einde van de individuele poetica en van de visie op het verleden. Ook in de literatuur is er veel ruimte voor vernieuwing. Bekende auteurs zijn onder andere Pasolini, Ammanita en Tabucchi.

Niccolo Ammaniti


Ammanita (1966) maakt deel uit van een jonge groep Italiaanse auteurs die een nieuw soort (Italiaanse) literatuur schrijft: ruig, gewelddadig en conventieloos. “Ik Ben Niet Bang” is zijn bekendste boek. Maar zijn oeuvre beslaat ongeveer 9 romans.
Hier verkrijgbaar

Paolo Cognetti


Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is scheikundige, en gefrustreerd door zijn werk in een fabriek. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.
Hier verkrijgbaar

Silvia Avallone


Silvia Avallone is een jonge Italiaanse schrijfster, woonachtig in Piombino. Met haar debuut roman ‘Staal’ brak ze door in het internationale circuit. Haar realistische beeld van het harde leven in Italie sprak velen aan. Ook haar tweede roman ‘Marina Belezza’ is een sociaal bewogen roman met een genadeloos beeld over de huidige crisis in Italie.
Hier verkrijgbaar

Elena Ferrante


Haar eerste roman “L’Amore Moleste” (Kwellende Liefde) verscheen in 1992 en sindsdien is zij een fenomeen. Dat ze schrijft onder een pseudoniem en dat ze niet meewerkt aan publiciteit maakt de mythe vorming compleet. Met haar 4-luik “De Napolitaanse Roman” is haar naam definitief gevestigd. De vier romans beschrijven de 4 levensfasen van Elena en Lila vanaf de jaren 1950. Het verhaal wordt verteld door de 60 jarige Elena die terugkijkt op haar leven en haar vriendschap met Lila.
Hier verkrijgbaar