Italiaanse Muziek.

Muziek vormde altijd een belangrijk en vitaal onderdeel van  het Italiaanse leven. Engels is natuurlijk een wereldtaal, ook in de muziek. Maar de meeste opera's (van Mozart) zijn in de Italiaanse taal geschreven en hebben daarmee hun plaats verovert. 

De Italianen waren een van de eersten die zangwedstrijden serieus namen. Het San Remo festival, dat in 1953 voor het eerst plaatsvond, speelde een belangrijke rol in de weg die de Italiaanse populaire muziek insloeg. 'Nel blu Dipinto Di Blu', beter bekend als ‘Volare’ behaalde een 3e plaats op het Eurovisie songfestival. Wel veroverde in korte tijd de hele wereld. Dat succes betekende niet alleen de redding voor het San Remo festival, maar luidde ook het begin in van een succesvolle ontwikkeling van de Italiaanse popmuziek.

De jaren 60 bracht muzikanten als Fabrizio De André, Giorgio Gaber, Gino Paoli en Luigi Tenco in beeld. Zij verwerkten de sociale, polititieke, psychologische en intellectuele themathiek in hun werk. De studentenprotesten uit die tijd bleken veel invloed te hebben op deze artiesten. Het meest invloedrijk was het het werk van Lucio Battisti and Giulio Rapetti, bekend als Mogol. Eind jaren 60 schreven zij voor  Patty Pravo het nummer 'Il Paradiso' , dat wereldwijd bekend zou worden in de versie van Amen Corner onder de titel 'If Paradise Was Half As Nice'.

In de loop van de jaren 70 onstond de ItaloIDisco. Giorgio Moroder is een belangrijke motor achter deze muzieksoort. De groep Matia Bazar bracht een mix van progressieve en lichte pop en werd daamee zeer succesvol. Een eigen poetische, intellectuele stijl had de Bolognese zanger tekstschrijver Lucio Dalla, de componist van het vooral in de vertolking door Luciano Pavarotti internationaal bekende nummer “Caruso ”. Maar ook Righeira (Vamos a la playa), Fun Fun, Pino D'Angio en Raf.

De Italiaanse muziek heeft altijd een soort van rol binnen het Nederlandse cultuur gebied gespeeld. Italiaanse volkswijsjes werden vaak door Nederlandse artiesten gezongen en soms ook vertaald en uitgevoerd.
Willy Alberti zong sinds de jaren vijftig al “Vivere”, “Volare”, “Piove” en “Quando Quando Quando”. Alberti was de inspiratiebron voor André Hazes die de Italiaaanse muziek omarmde en ook veelvuldig ten gehore bracht. In zijn italiaans of in een Nederlandse vertaling. Zijn in 1986 uitgebrachte album ‘Innamorata’ bevatte louter Italiaanse liederen die hij graag ten gehore bracht.
De jaren 90 bracht Marco Borsato aan de toppen van de hitlijsten met zijn bewerkingen van Italiaanse nummers: “Dromen zijn bedrog” ( "Storie Di Tutti Giorni" van Riccardo Fogli), “Kom Maar Bij Mij” ("Come Saprei", van Giorgia), "Ik leef niet meer voor jou" (een bewerking van Riccardo Cocciante's "Cervo a Primavera") en zijn vertolking van Cocciante's "Margherita"
Zelfs Wolter Kroes’ doorbraak met “Laat Me Los” is een vertaling van het Italiaanse nummer “Il Sole” van Aleandro Baldi.

Online zijn interessante artiesten en muziek te vinden. Iedereen kent Eros, Zucchero en Laura. Maar Italie heeft zoveel meer te bieden. Hieronder een keuze:


Giorgia (bol.com) , grootheid in Italie. Bekend van "Come Saprei" (Kom Maar Bij Mij).

Riccardo Cocciante, bekend van 'Sincerita', 'Margherita' en 'Cervo a Primavera', wat wij natuurlijk kennen als 'Ik Leef Niet Meer Voor Jou' van Marco Borsato.

Zucchero Fornaciari , de Italiaanse pop rocker bij uitstek.

Renato Zero , extravagant, italiaans maar zeer populair.

Biagio Antonacci , singer songwriter met een zeer eigen geluid.

Alessandra Amorosso (bol.com), model, actrice, zangeres. Stadions vol huilen met haar mee.

Eros Ramazzotti (bol.com) , wellicht de bekendste Italiaanse zanger.

Luciano Pavarotti, de beroemde Italiaanse tenor.

Pierdavide Carone

Heeft u als bezoeker een tip welke op deze site niet mag ontbreken dan kunt u deze mailen naar uffici[at]vendicari.nl