ChiesaItaliaanse Muziek


Muziek vormde altijd een belangrijk en vitaal onderdeel van het Italiaanse leven. Engels is natuurlijk een wereldtaal, ook in de muziek. Maar de meeste opera's (van Mozart) zijn in de Italiaanse taal geschreven en hebben daarmee hun plaats verovert.

De Italianen waren één van de eersten die zangwedstrijden serieus namen. Het San Remo festival, dat in 1953 voor het eerst plaatsvond, speelde een belangrijke rol in de weg die de Italiaanse populaire muziek insloeg. 'Nel blu Dipinto Di Blu', beter bekend als ‘Volare’ behaalde een 3e plaats op het Eurovisie songfestival. En veroverde in korte tijd de hele wereld. Dat succes betekende niet alleen de redding voor het San Remo festival, maar luidde ook het begin in van een succesvolle ontwikkeling van de Italiaanse popmuziek.

De jaren 60 bracht muzikanten als Fabrizio De André, Giorgio Gaber, Gino Paoli en Luigi Tenco in beeld. Zij verwerkten de sociale, polititieke, psychologische en intellectuele themathiek in hun werk. De studentenprotesten uit die tijd bleken veel invloed te hebben op deze artiesten. Het meest invloedrijk was het het werk van Lucio Battisti and Giulio Rapetti, bekend als Mogol. Eind jaren 60 schreven zij voor Patti Pravo het nummer 'Il Paradiso', dat wereldwijd bekend zou worden in de versie van Amen Corner onder de titel 'If Paradise Was Half As Nice'.

In de loop van de jaren 70 onstond de ItaloIDisco. Giorgio Moroder is een belangrijke motor achter deze muzieksoort. De groep Matia Bazar bracht een mix van progressieve en lichte pop en werd daamee zeer succesvol. Een eigen poetische, intellectuele stijl had de Bolognese zanger tekstschrijver Lucio Dalla, de componist van het vooral in de vertolking door Luciano Pavarotti internationaal bekende nummer “Caruso ”. Maar ook Righeira (Vamos a la playa), Fun Fun, Pino D'Angio en Raf. Kortom de ItaloPop.

De Italiaanse muziek heeft altijd een soort van rol binnen het Nederlandse cultuur gebied gespeeld. Italiaanse volkswijsjes werden vaak door Nederlandse artiesten gezongen en soms ook vertaald en uitgevoerd. Willy Alberti zong sinds de jaren vijftig al “Vivere”, “Volare”, “Piove” en “Quando Quando Quando”. Alberti was de inspiratiebron voor André Hazes die de Italiaaanse muziek omarmde en ook veelvuldig ten gehore bracht. In zijn italiaans of in een Nederlandse vertaling. Zijn in 1986 uitgebrachte album ‘Innamorata’ bevatte louter Italiaanse liederen die hij graag ten gehore bracht. De jaren 90 bracht Marco Borsato aan de toppen van de hitlijsten met zijn bewerkingen van Italiaanse nummers: “Dromen zijn bedrog” ("Storie Di Tutti Giorni" van Riccardo Fogli), “Kom Maar Bij Mij” ("Come Saprei", van Giorgia), "Ik leef niet meer voor jou" (een bewerking van Riccardo Cocciante's "Cervo a Primavera") en zijn vertolking van Cocciante's "Margherita". Zelfs Wolter Kroes’ doorbraak met “Laat Me Los” is een vertaling van het Italiaanse nummer “Il Sole” van Aleandro Baldi.

Online zijn interessante artiesten en muziek te vinden. Iedereen kent Eros, Zucchero en Laura. Maar Italie heeft zoveel meer te bieden. Hieronder een keuze:

 • Giorgia

  Giorgia Todrani

  Giorgia Todrani (Rome, 26 april 1971) is een Italiaanse zangeres. Zij is bekend onder haar artiestennaam Giorgia. Ze debuteerde in 1994 op het Festival van San Remo met het nummer E poi. Haar vertolking van Nessun Dolore kreeg in Italië nationale media-aandacht. Het daaropvolgende jaar won zij San Remo met het nummer Come saprei, geschreven door onder meer haarzelf en Eros Ramazzotti. Dit nummer kennen wij in de Nederlandse versie (Kom maar bij mij) van Marco Borsato. Zij werd buiten Italië vooral bekend met het duet Vivo per lei dat zij in 1995 opnam met Andrea Bocelli.

 • Riccardo Cocciante

  Riccardo Cocciante

  Toen hij in 1983 zijn 'Sincerita' uitbracht is deze Frans-Italiaanse zanger een bekendheid geworden. Zijn 'Margherita' en 'Cervo A Primavera' zijn ook in Nederlands een ongekend succes. 'Margherita' kreeg een Nederlandsse tekst en 'Cervo A Primavera' kennen wij als 'Ik Leef Niet Meer Voor Jou'.

 • Alessandra Amoroso

  Alessandra Amoroso

  Zangeres en actrice met een grote schare fans.
  Haar muziek bij Bol.com ofbij iTunes

 • Biagio Antonaccie

  Biagio Antonacci

  Zanger/gitarist uit Rozzano staat garant voor een typerende rauwe Italiaanse macho stem. Heeft een indrukwekkende lijst van albums opgebouwd sinds 1989.
  Vind zijn muziek bij BOL

 • Eros Ramazzotti

  Eros Ramazzotti

  Eros Luciano Walter Ramazzotti Molina (Rome, 28 oktober 1963), beter bekend als Eros Ramazzotti, is een Italiaans zanger, tekstschrijver, componist en muziekproducer en een van de internationaal bestverkopende artiesten uit Italië. Ramazzotti brak in 1984 door in Italië, toen hij het Festival van San Remo won met Terra promessa (vert. "Beloofde land"). Later werd hij internationaal bekend met hits als Se bastasse una canzone, Adesso tu, Musica è en Cose della vita. Dit laatste nummer, dat in 1993 verscheen, zong hij in 1998 nog eens in als duet met Tina Turner en daarmee behaalde hij opnieuw internationaal succes. Ramazzotti bracht tot 2004 negen originele albums uit, met daarop veelal zelf (mede) geschreven composities en daarnaast een album met hoogtepunten in 1997, en twee cd's met liveopnames van concerten. Behalve met Turner nam Ramazzotti duetten op met o.a. Cher, Joe Cocker en Andrea Bocelli.
  Zijn muziek bij BOL of bij iTunes

 • Ludovico Einaudi

  Ludovico Einaudi

  Ludovico Einaudi begon zijn muzikale opleiding aan de Conservatorio Giuseppe Verdi in Milaan, waar hij in 1982 een diploma als componist behaalde. In datzelfde jaar studeerde hij met Luciano Berio en kreeg hij een studiebeurs voor het Tanglewood Muziekfestival. Na zijn studie op het conservatorium componeerde Einaudi jarenlang verschillende soorten muziek. Halverwege de jaren 80 begon hij te zoeken naar een persoonlijke stijl. Veel van zijn muziek is gebruikt in films en hij won 4 internationale prijzen. Zijn muziek is niet in en bepaald genre te plaatsen, maar wordt vaak minimalistisch genoemd.
  Veel van Ludovico

 • Een kleine greep

  Dit is een hele kleine selectie uit het grote muzikale arsenaal dat Italie ons te bieden heeft. Aanvulling zullen er zeker komen. Hieronder een link meer een groot deel Italiaanse muziek.

Over Vendicari

Een kleinschalig initiatief waarin ik mijn persoonlijke ervaringen zal delen met het werelwijde web. Omdat Italie een mooi land is voor vakantie, om te leven en om van te genieten. Het eten, de mensen, de koffie en de wijn. Maar vooral het klimaat.

Allora

De informatie op Vendicari is verre van compleet. Ik zal de eerste zijn om dat zeggen. De info op deze site zijn een persoonlijke visie, gevoel en gedachten. Aanvullingen zijn van harte welkom. Heeft u een onderwerp waarvan u vindt dat dit op deze site ook thuishoort: mail!

Contact