Muziek uit Italië

Muziek vormde altijd een belangrijk en vitaal onderdeel van het Italiaanse leven. Engels is natuurlijk een wereldtaal, ook in de muziek. Maar de meeste opera’s (van Mozart) zijn in de Italiaanse taal geschreven en hebben daarmee hun plaats verovert.

De Italianen waren één van de eersten die zangwedstrijden serieus namen. Het San Remo festival, dat in 1953 voor het eerst plaatsvond, was belangrijk om de Italiaanse muziek op de kaart te zetten. ‘Nel blu Dipinto Di Blu’, beter bekend als ‘Volare’ behaalde een 3e plaats op het Eurovisie songfestival. En veroverde in korte tijd de hele wereld. Dat succes betekende niet alleen de redding voor het San Remo festival, maar luidde ook het begin in van een succesvolle ontwikkeling van de Italiaanse popmuziek.

De jaren 60 bracht muzikanten als Fabrizio De André, Giorgio Gaber, Gino Paoli en Luigi Tenco in beeld. Omdat zij de sociale, polititieke, psychologische en intellectuele themathiek in hun werk verwerkten waren zijn populair. De studentenprotesten uit die tijd bleken veel invloed te hebben op deze artiesten. Het meest invloedrijk was het het werk van Lucio Battisti and Giulio Rapetti, bekend als Mogol. Eind jaren 60 schreven zij voor Patti Pravo het nummer ‘Il Paradiso’, dat wereldwijd bekend zou worden in de versie van Amen Corner onder de titel ‘If Paradise Was Half As Nice ’.

In de loop van de jaren 70 onstond de ItaloIDisco. Giorgio Moroder is een belangrijke motor achter deze muziekstijl. Matia Bazar bracht een mix van progressieve en lichte pop en werd zeer succesvol. Een eigen poëtische, intellectuele stijl had de Bolognese zanger en tekstschrijver Lucio Dalla. Hij werd vooral bekend als de componist van het door Luciano Pavarotti gezongen nummer “Caruso ”. Maar ook Righeira (Vamos a la playa), Fun Fun, Pino D’Angio en Raf. Kortom de ItaloPop.

Italiaanse muziek heeft altijd een rol binnen het Nederlandse cultuur gebied gespeeld. Italiaanse volkswijsjes zijn vaak door Nederlandse artiesten gezongen en soms ook vertaald. Willy Alberti zong sinds de jaren vijftig al “Vivere”, “Volare”, “Piove” en “Quando Quando Quando”. Alberti was de inspiratiebron voor André Hazes die de Italiaaanse muziek omarmde. Ook hij bracht dit vaak ten gehore. Zijn in 1986 uitgebrachte album ‘Innamorata’ bevatte louter Italiaanse liederen die hij graag ten gehore bracht. De jaren 90 bracht Marco Borsato aan de toppen van de hitlijsten met zijn bewerkingen van Italiaanse nummers: “Dromen zijn bedrog” (“Storie Di Tutti Giorni” van Riccardo Fogli), “Kom Maar Bij Mij” (“Come Saprei”, van Giorgia), “Ik leef niet meer voor jou” (een bewerking van Riccardo Cocciante’s “Cervo a Primavera”) en zijn vertolking van Cocciante’s “Margherita”. Zelfs Wolter Kroes’ doorbraak met “Laat Me Los” is een vertaling van het Italiaanse nummer “Il Sole” van Aleandro Baldi.

Italiaanse muziek is onder andere hier verkrijgbaar.

Giorgia Todrani


Debuterend op het San Remo Muziekfestival in 1994 bracht haar roem.
Koop haar muziek

Ludovico Einaudi


Zijn muzikale opleiding was aan de Conservatorio Giuseppe Verdi in Milaan, waar hij in 1982 een diploma als componist behaalde. In datzelfde jaar studeerde hij met Luciano Berio en kreeg hij een studiebeurs voor het Tanglewood Muziekfestival. Na zijn studie op het conservatorium componeerde Einaudi jarenlang verschillende soorten muziek. Halverwege de jaren 80 begon hij te zoeken naar een persoonlijke stijl. Veel van zijn muziek is gebruikt in films en hij won 4 internationale prijzen. Zijn muziek is niet in en bepaald genre te plaatsen, maar wordt vaak minimalistisch genoemd.
Veel van Ludovico

Biagio Antonacci


Zanger/gitarist uit Rozzano staat garant voor een typerende rauwe Italiaanse macho stem. Heeft een indrukwekkende lijst van albums opgebouwd sinds 1989.
Zijn muziek bij Bol.COM

Riccardo Cocciante


Toen hij in 1983 zijn ‘Sincerita’ uitbracht is deze Frans-Italiaanse zanger een bekendheid geworden. Zijn ‘Margherita’ en ‘Cervo A Primavera’ zijn ook in de Nederlandse taal ongekende succes.
Zijn muziek bij Bol.Com

Alessandra Amoroso


Zangeres en actrice met een grote schare fans.
Haar muziek bij Bol.com ofbij iTunes

Eros Ramazotti

Eros Ramazzotti


Nadere introductie is niet nodig. Eros is sinds de jaren 80 een onbetwiste ster binnen Italie maar ook daar buiten.
Eros bij Bol.com
Eros bij iTunes