De Eeuwige Stad

De Trevi fontein, het Vaticaan, het Colosseum. Zoveel oudheid op wandelbare afstand. dat is Rome. .

Maar ook, een kopje espresso, staand aan de bar. Een wandeling langs de Tiber, of lunchen in het park van Villa Borghese.


Rome


Rome behoort tot de best bezochte steden ter wereld. Dat is te danken aan de vele historische bezienswaardigheden die de stad telt. In het hart van Rome zijn nog delen te bezoeken die stammen uit de tijd dat Rome de hoofdstad was van het grote Romeinse Rijk. En al die bezienswaardigheden liggen meestal binnen loop afstand. Dagelijks arriveren tienduizenden bezoekers in Rome om te kijken waar een deel van de roots van onze hedendaagse beschaving terug te vinden is. Voor gelovigen is Rome extra bijzonder, omdat je er behalve honderden prachtige kerken ook ook Vaticaanstad vindt.

De Stad

Rome heeft vijftien deelgemeenten waar ongeveer 3 miljoen mensen wonen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in Centro Storico (1), maar elke deelgemeente heeft zijn eigen charme. Of het nu Appia Antica (7), met de oudste weg van de Europ, Ostia (10), met zijn bijna in tact gebleven oude nederzetting, Ostia Antica. Overal is wel wat te beleven of te zien, oud als modern.

De drukte is merkbaar en vooral hoorbaar als je door de straten loopt. De drukte heeft een verschillende oorzaken. Ten eerste Is het wegennet niet geheel afgestemd op de hoeveelheid verkeer die in de 21e eeuw door de straten trekt. Op sommige plekken is het verkeer ronduit chaotisch en baant men claxonnerend een weg door de drukte. Ten tweede zijn er veel winkels, kantoren en overheidsinstellingen in het centrum gevestigd, waardoor veel mensen in het centrum moeten zijn. Ten derde zijn er onwijs veel toeristen, die zich vooral lijken te concentreren op de vele bezienswaardigheden in de stad, het Coloseum, Pantheon, Vaticaanstad, Piazza Navona.

Maar Rome heeft ook een ander gezicht. Loop je een park binnen (Villa Borghese bijvoorbeeld) dan verbaas je jezelf of de stilte en de rust in het park, ondanks dat je midden in de stad bent. Of loop een van de vele kerken binnen. Het geluid van buiten is amper waarneembaar en je kunt genieten van de serene stilte en rust. En vergeet gewoon niet door de stad de dwalen. Op die manier leer je Rome ook goed kennen, met zijn kleine straatjes, de was die buiten hangt, het onverwachte barretje met zijn heerlijke koffie voor heel weinig.

Fietsen door Rome is een belevenis. Laverend over de straten, door het oude centrum, of over de oudste weg van de wereld: de Via Appia. Er zijn vele organisaties die dit aanbieden, kijk eens bij Fietsen In Rome of Baja Bikes.

Je reis naar Rome gaat eenvoudig met het vliegtuig naar Fiumicino

Booking.com

Klimaat.

Gemiddelde minimum en maximum temperatuur

Regio januari april juli oktober
min max min max min max min max
Lazio en Roma 4,5 12 9 18 19 29 13 22

Aantal zonuren per dag en mm neerslag per maand

Regio januari april juli oktober
zon regen zon regen zon regen zon regen
Lazio en Roma 5 87 6 51 10 21 7 95

Rome biedt een verscheidenheid aan verblijven. Er zijn duizenden hotels, B&B en appartementen. Hieronder een, persoonlijke, keuze van mogelijkheden op een aantrekkelijke plek .

Een bijzondere manier om Rome te bereiken is als pelgrim. Volg de Via Francigena. De weg die het Engelse Canterbury verbindt met Rome. Pelgrimroutes.nl biedt 16 routes aan, die je kunt per voet, per fiets of e-bike kunt volgen. De laatste route 16 gaat van Viterbo naar Rome over het groene glooiende akkerlandschap. Rome met zijn talloze monumenten, die de eeuwen overspannen, is dan ook de perfecte afsluiter voor deze cultureel hoogstaande wandelreis.

Hotels

Leon's PlaceLeon's Place in de buurt van Villa Borghese
La Maison de Marta, in het centrum van Rome, het Vaticaan om de hoek.
Hotel Art, in het centrum van Rome
Domus Praetoria in de buurt van Termini Station
Hotel Galileo bij Termini en de metro
Hotel Gerber, een klein hotel bij metro Lepanto en Vaticaan
Hotel Barocco, midden in het centrum
Residenze Argileto, uitzicht op het Forum Romanum. Het Coloseum is om de hoek.
Relais Vatican View, in Vaticaan stad, met de St. Pieter om de hoek.
Of maak een keuze uit de vele designhotels

Als je lang in Rome verblijft is het boeken van een appartement vaak ook een goede optie. Je hebt je eigen keuken, slaapkamer, woongedeelte. Je bent (bijna) een Romein.
Boek je appartement via Flat And The City of via Rental In Rome

Bed & Breakfast en Appartementen

109 Rome Vatican Apartment, op loopafstand van het Vaticaan
Cozy Domus, in de knusse wijk Monti, Coloseum op loopafstand
B&B Vatican Museum, om de hoek bij het Vaticaan
Soggiorno Comfort, ook deze in de knusse wijk Monti
Guest House Arco Dei Tolomei, in de wijk Trastevere, midden in het centrum, langs de Tiber
Suite 51, in de wijk Trastevere. Ideale wijk voor kunst, cultuur en lekker eten.
Appartament Via Del Corso, midden in het centrum, op loopafstand van de Trevifontein en Piazza Navona
Imperial Rooms, recht tegenover het Coloseum in de leuke wijk Monti
Appartement Tiberius, op 100 meter van Coloseum in de wijk Celio
Appartement Marco Aurelio, op 100 meter van Coloseum in de wijk Celio
Trastevere Terrace Suite, in het hart van het romantische Trastevere

Andere unieke mogelijkheiden om Rome te ontdekken: Persoonlijk Rome. Doe eens iets anders in Rome en pak de fiets. Er zijn een aantal organisaties die leuke fietstochten aanbieden: allen goed te doen en erg leuk om te doen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Fietsen In Rome of Baja Bikes.

Literatuur over Rome is er natuurlijk genoeg te vinden.

Een zeer handige gids is 100% Rome, klein en voorzien van net iets andere informatie dan het 'standaardwerk' verschaft.
Of je kiest voor het 'standaard' werk van Capitool.

Camping en vakantiehuizen

Camping Castelfusano, aan de Middelandse Zee. Rome makkelijk bereikbaar.
Camping Village, aan de rand van Rome

Handig om het land te leren kennen. Een paar woorden italiaans en er openen deuren voor je.

Over Vendicari

Een kleinschalig initiatief waarin ik mijn persoonlijke ervaringen zal delen met het werelwijde web. Omdat Italie een mooi land is voor vakantie, om te leven en om van te genieten. Het eten, de mensen, de koffie en de wijn. Maar vooral het klimaat.

Allora

De informatie op Vendicari is verre van compleet. Ik zal de eerste zijn om dat zeggen. De info op deze site zijn een persoonlijke visie, gevoel en gedachten. Aanvullingen zijn van harte welkom. Heeft u een onderwerp waarvan u vindt dat dit op deze site ook thuishoort: mail!

Contact