Rome

Rome behoort tot de best bezochte steden ter wereld. Dat is te danken aan de vele historische bezienswaardigheden die de stad telt. In het hart van Rome zijn nog delen te bezoeken die stammen uit de tijd dat Rome de hoofdstad was van het grote Romeinse Rijk. En al die bezienswaardigheden liggen meestal binnen loop afstand. Dagelijks arriveren tienduizenden bezoekers in Rome om te kijken waar een deel van de roots van onze hedendaagse beschaving terug te vinden is. Voor gelovigen is Rome extra bijzonder, omdat je er behalve honderden prachtige kerken ook ook Vaticaanstad vindt.

Leesvoer voor Rome.

De Stad

Rome heeft vijftien deelgemeenten waar ongeveer 3 miljoen mensen wonen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in Centro Storico (1), maar elke deelgemeente heeft zijn eigen charme. Of het nu Appia Antica (7), met de oudste weg van de Europ, Ostia (10), met zijn bijna in tact gebleven oude nederzetting, Ostia Antica. Overal is wel wat te beleven of te zien, oud als modern.

De drukte is merkbaar en vooral hoorbaar als je door de straten loopt. De drukte heeft een verschillende oorzaken. Ten eerste Is het wegennet niet geheel afgestemd op de hoeveelheid verkeer die in de 21e eeuw door de straten trekt. Op sommige plekken is het verkeer ronduit chaotisch en baant men claxonnerend een weg door de drukte. Ten tweede zijn er veel winkels, kantoren en overheidsinstellingen in het centrum gevestigd, waardoor veel mensen in het centrum moeten zijn. Ten derde zijn er onwijs veel toeristen, die zich vooral lijken te concentreren op de vele bezienswaardigheden in de stad, het Coloseum, Pantheon, Vaticaanstad, Piazza Navona.

Maar Rome heeft ook een ander gezicht. Loop je een park binnen (Villa Borghese bijvoorbeeld) dan verbaas je jezelf of de stilte en de rust in het park, ondanks dat je midden in de stad bent. Of loop een van de vele kerken binnen. Het geluid van buiten is amper waarneembaar en je kunt genieten van de serene stilte en rust. En vergeet gewoon niet door de stad de dwalen. Op die manier leer je Rome ook goed kennen, met zijn kleine straatjes, de was die buiten hangt, het onverwachte barretje met zijn heerlijke koffie voor heel weinig.

Fietsen door Rome is een belevenis. Laverend over de straten, door het oude centrum, of over de oudste weg van de wereld: de Via Appia. Er zijn vele organisaties die dit aanbieden, kijk eens bij Fietsen In Rome of Baja Bikes.

Je reis naar Rome gaat eenvoudig met het vliegtuig naar Fiumicino.

Booking.com