De Eilanden

Sicilie en Sardinie zijn onderdeel van Italie. Maar het lijken wel compleet andere landen. Sicilie met vier culturen op één groot gebied. Sardinie met zijn eigen taal en cultuur.

Sicilie en Sardinie


Sicilië heeft een lange en bewogen geschiedenis .

De oorspronkelijke inwoners van Sicilië, voor de Griekse kolonisatie waren de Elymianen, Sicani en Sicelen. Van deze stammen zijn de Sicelen waarschijnlijk het laatst op het eiland aangekomen rond 1200 v.Chr. Sicilië werd later gekoloniseerd door Punische en Fenicische kolonisten uit Carthago en het oude Griekenland. Deze kolonisatie begon in de 8e eeuw v.Chr.. Sicilië vormde toen samen met zuidelijk Italië Magna Graecia. Er werden verschillende stadstaten gesticht op het huidige Sicilië, waaronder Gela, Agrigento, Selinunte, Himera en Messina.

Als je door Sicilie, het grootste eiland van de Middellandse Zee, reist dan ontkom je niet aan de invloedsferen die eeuwen geleden geweest zijn: de omgeving van Trapani is Afrikaans georienteerd, de omgeving van Syracuse heeft duidelijk Griekse invloeden. Al deze culturen zijn terug te vinden op het eiland: de Dom van Monreale, de tempels bij Agrigento, de amfitheaters in Taormina en bij Agrigento. In Taormina, de Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina met zijn Romeinse mozaieken. Uit de Spaanse tijd is de barokke bouwstijl in Noto nog overduidelijk aanwezig.
En natuurlijk mogen wij de vulkaan Etna Live Cam Etnaook niet vergeten. Nog altijd actief en een dagtocht waard.

Sardinie

Het eiland Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090 km² is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt. Andere belangrijke plaatsen op het eiland zijn Sassari, Nuoro, Olbia en Oristano.
De belangrijkste havens zijn Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci, Arbatax, Porto Foxi en Cagliari.

Sardinië is tevens een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek. Het eiland wordt omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door (kleine) veeboeren die 's avonds weer huiswaarts, aan de vaste wal, keren. Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft. De Grotta di Nettuno zijn een bezienswaardigheid. De hoogste top op het eiland reikt tot ruim 1800 meter, een granietbult in het midden.

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, maar waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. De kustregionen blijven doorgaans van sneeuw gevrijwaard. Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van de wind; de mistral (maestrale zoals Italianen zeggen), sirocco, libeccio en levante.

Prehistorische stammen hebben indrukwekkende monumenten nagelaten zoals de Domus de Janas (uit de neolithische tijd) en de duizenden Nuraghi die hier verspreid staan, opgebouwd uit losse stenen en gebruikt als torens of hele burchten. Later kwamen de Feniciërs en de Carthagers (500 v. Chr.). Daarna de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en in de 11e eeuw de Saracenen (zie: Geschiedenis, hieronder). Mede hierdoor bevat het eiland een smeltkroes van volkeren en culturen, bijeengebracht op een oppervlakte van nog geen 25.000 km². De vele kerken en basilieken zijn bijzonder fraai in een schilderachtig landschapsdecor.

Klimaat.

Gemiddelde minimum en maximum temperatuur

Regio januari april juli oktober
min max min max min max min max
Sardinie 7 14 10 19 20 29 14 22
Sicilie 9 15 12 19 20 29 16 24

Aantal zonuren per dag en mm neerslag per maand

Regio januari april juli oktober
zon regen zon regen zon regen zon regen
Sardinie 4 50 8 31 11 7 6 48
Sicilie 4 59 8 29 11 7 7 59

Verblijf

Camping / Agriturismo

Castellammare del Golfo - Campeggio Nausicaa, goed onderhouden en gastvrije camping.
Avola - Campeggio Sabbiadoro, een mooie omgeving met goede faciliteiten

Alghero - Agriturismo Valverde di Naitana Rita, mooie lokatie met goede gastheren.

Hotel / B&B

Cefalu - Scirocco, in het centrum van de mooiste stad van Sicilie
San Vito Lo Capo - Riviera, aan het strand van deze idyllische badplaats
Siracuse - Hotel Henry's House, in de wijk Ortigia, romantisch, authentiek.

Monteleone Rocca Doria - Brancadoria B&B, in het binnenland van Sardinie met een Uitzicht.

Over Vendicari

Een kleinschalig initiatief waarin ik mijn persoonlijke ervaringen zal delen met het werelwijde web. Omdat Italie een mooi land is voor vakantie, om te leven en om van te genieten. Het eten, de mensen, de koffie en de wijn. Maar vooral het klimaat.

Allora

De informatie op Vendicari is verre van compleet. Ik zal de eerste zijn om dat zeggen. De info op deze site zijn een persoonlijke visie, gevoel en gedachten. Aanvullingen zijn van harte welkom. Heeft u een onderwerp waarvan u vindt dat dit op deze site ook thuishoort: mail!

Contact